Those were the days: Sparta’25 terug op het hoogste niveau
Het is inmiddels al weer heel wat jaartjes geleden dat ons eerste elftal succesvol was maar hopelijk komt daar dit seizoen verandering in. Hoe dan ook, in de rubriek ‘Those were the days; keren we nog eens terug naar die goeie oude tijd. De jaren waarin ons eerste elftal zeer succesvol was en historie schreef. Jaren die bij velen nog steeds in hun geheugen gegrift zullen staan. In deel drie van Those were the days keren we terug naar het jaar dat Sparta’25 terugkeerde op het allerhoogste amateurniveau en dat het zich voor de tweede keer in de historie plaatste voor de KNVB-beker; de seizoenen 1984-1985 en 1985-1986
Sparta’25 in trek
Na tien seizoenen op 1e Klasse niveau te hebben gespeeld keerde Sparta’25 in het seizoen 1984-1985 weer terug op het allerhoogste niveau; de Hoofdklasse. Dit betekende automatisch ook dat Sparta’25 weer de beste ploeg van de regio was en tot de beste ploegen van Brabant behoorde. Sparta’25 was weer hot, was gewild bij verenigingen hier uit de regio maar ook bij de betaald voetbal organisaties. Zo nam Sparta’25 in de loop van de jaren het o.a. op tegen het eerste team ofwel het C-team (het tweede elftal) van Helmond Sport, FC Eindhoven, FC Den Bosch, Willem II maar ook PSV.
Maar ook in de regio was Sparta’25 jarenlang de trekpleister. Zo was het vaak volle bak bij de wedstrijden van het eerste elftal op het ASV-midzomertoernooi maar waren de spelers afzonderlijk alsmede het eerste elftal een graag geziene gast (tot op een gegeven moment J) bij het alom bekende Flevotoernooi in Venhorst. In 1973 werd er een begin gemaakt aan dat Flevotoernooi met natuurlijk Venhorst, Gemert 2, Boekel Sport, Handel en Elsendorp als deelnemende teams. Het toernooi groeide daarna gestaag en uiteindelijk namen Venhorst, Elsendorp, Gemert 2/3, Handel, Boekel Sport, Erp, Volkel, Odiliapeel, Excellent, Keldonk, Boerdonk, Menos Landhorst, MVC, Fiducia, DSV, Milheezer Boys en FC Uden één of meerdere keren deel.
In 1981 werd er voor het eerst om de Jeugdpenaltybokaal gestreden door jeugdspelers van de deelnemende verenigingen en nodigde men bekende spelers uit om het toernooi nog aantrekkelijker te maken. Op de finaledag werd toen het doel verdedigd door “De beer van de Meer”, Piet Schrijvers, doelman van Ajax. In de daaropvolgende jaren maakten ook Berry van Aerle, Edward Linskens, Willy en Rene vd Kerkhof, Rinus Israel hun opwachting als gastspeler en stonden o.a Otto Versfeld, Raymond vd Gouw, Stanley Menzo, Jan van Grinsven en Johan Tukker onder de lat. Zelf ben ik eenmaal toeschouwers geweest bij dat toernooi en dat was op het moment dat mijn broer Jos was uitgenodigd als gastspeler, op hetzelfde moment dat Stanley Menzo en Rinus Israel waren uitgenodigd. Grappig om te zien toen was dat de jeugd, voorafgaand aan de wedstrijd, op jacht ging naar handtekeningen van Menzo, Israël maar ook van ‘Joske’. Het moet ongetwijfeld een raar maar ook een mooi moment zijn geweest dat er om handtekening wordt gevraagd terwijl je zelf pas 18 bent .
Vóór de prijsuitreiking van dat toernooi werd gedurende een aantal jaren het toernooi afgesloten met een wedstrijd tussen bv een versterkt Venhorst en een combinatieteam van de deelnemers. In 1985 speelden o.a. Marcel, Rico en Jos Bussers mee in het versterkte Venhorst 1 tegen een combinatie van de overige deelnemende teams. In 1988 en 1989 speelde als afsluiting Sparta’25 tegen een combinatie van de beste spelers uit de deelnemende teams. De prijsuitreiking was altijd een waar feest en elke speler van het winnende team kreeg een diepvries kip als prijs/aandenken. Bij de laatste deelname van Sparta’25 werd het een beetje te gezellig en vlogen de diepvries kippen door de kantine.
Sparta’25 leeft
Zoals gezegd was Sparta’25 dus populair in de omgeving en leek de vereniging te leven als nooit tevoren. Natuurlijk had het dit te danken aan de prestaties van ons eerste elftal. Niemand wilde een wedstrijd missen, iedereen wilde erbij zijn, zeker als jonge jongen. Het was elke zondag weer een avontuur, een feest en dat kwam omdat de wedstrijden van Sparta’25 zowel thuis als uit massaal werden bezocht. Wat ik al eerder heb aangegeven bij “Those were the days: de helden van 83-84” was het altijd dringen geblazen bij de spelersbus om mee te kunnen. Lukte je het niet een plaats te bemachtigen dan probeerde je het op een andere manier en dat was eigenlijk niet zo moeilijk want velen reisden ook per auto af. Je kreeg vaak ook het idee dat Sparta’25 vierentwintig wedstrijden thuisspeelde
want meestal waren de supporters van Sparta’25, waar je ook kwam, in overtal. Een heerlijk gevoel.
Bij de thuiswedstrijden zaten er geregeld 1500 toeschouwers met een uitschieter van bijna 2500 toeschouwers in de kraker tegen het grote Geldrop. Vaak werd er ook geprobeerd een bepaalde sfeer te creëren. Zo kan ik me nog herinneren dat Stofhandel Smits aan de Heuvelplein groen-witte vlaggen beschikbaar stelde voor de jeugd. Zover ik me kan herinneren moest je er wel snel bij zijn. Ik was destijds zestien en was zo blij een vlag te kunnen bemachtigen. Op zondag fietste ik toen vol trots naar het sportpark met mijn vlag evenals velen anderen. Bij opkomst van de spelers werd er volop gezwaaid met de de groen-witte vlaggen. Het moet een mooi gezicht zijn geweest.
Het leek ook wel of je alles wilde nabootsen wat je op tv zag, je wilde er bijhoren. Zo waren er dus die vlaggen bij opkomst van de spelers maar hadden we zowaar ook een ‘harde kern’, ofwel ‘de kantine-side’. De kantine-side bestond min of meer uit ‘aanhangers’ van Rico Bussers en Tiny van Osch. Ik kan me ook nog herinneren dat er zelfs stickers werden gedrukt van het tweetal. Lachen…..!!!!!
Wat te verwachten in de Hoofdklasse
Ik denk dat iedereen die een groen-wit hart had uitkeek naar de terugkeer in de Hoofdklasse. Ik weet dat ik dat in ieder geval wel deed. Het spelen in Limburg; tegen het grote Caesar, Limburgia maar natuurlijk ook tegen de Brabantse toppers zoals o.a. Geldrop die in de voorgaande twee jaren kampioen was geworden en in het seizoen 1983-1984 het algemeen zondagkampioenschap en het algemeen nederlands kampioenschap wist te behalen. Het grote Geldrop dat ik zelf alleen maar kon van tv, van de samenvatting bij Studio Sport tegen Elinkwijk. Dat Geldrop zouden wij mogen ontvangen op ons Sportpark ’t Heereind. Ja en dan had je natuurlijk ook nog de grote verenigingen als TOP, LONGA (tegenwoordig FC Tilburg), waarvan het sportpark aan het spoor gelegen was, en DESK uit Kaatsheuvel. Ik verheugde mij er op. Ik weet niet hoe de spelers er tegenover stonden maar ik keek vooral ook echt uit naar die lange busreizen naar Limburg. Misschien kwam dit ook wel omdat we met de vakantie nooit verder kwamen dan Caming Oostappen (Ommel), haha. Voor mij was het in ieder geval echt een schoolreisje en kon de busreis niet lang genoeg duren.. Heerlijk alleen maar met voetbal bezig zijn, met je vrienden over voetbal praten in de bus, genieten van de omgeving, de heuvels in Limburg, de sportparken bezichtigen van mooie grote verenigingen. Het was helemaal top.
Maar wat waren nu de verwachtingen. Halsteren en ODC, die samen met Sparta’25 waren gepromoveerd, waren dus ‘oude’bekenden maar over de rest viel weinig te zeggen. In Limburg wist men het wel. De Limburgse ploegen hadden zich bijna allemaal flink versterkt en zouden eindelijk weer eens mee moeten gaan doen om de prijzen. Geldrop werd misschien wel logischerwijs als grootste titelkandidaat bestempeld maar ook EHC en Caesar zouden volgens de kenners een goede kans maken op die felbegeerde titel. Sparta’25 werd, misschien wel opvallend genoeg, ook genoemd door de trainer van het Limburgse Voerendaal, Jan Lauers.
Pittige competitiestart
Sparta’25 wachtte een pittige competitiestart met wedstrijden tegen de misschien wel titelkandidaten EHC (thuis) en Caesar (uit) en uit tegen Halsteren waar het in de voorgaande twee jaren niet wist te winnen (3-2 en 2-2 na een 0-2 en 1-2 voorsprong). Het eerste competitieduel thuis tegen EHC, gespeeld met dekermis Beek en Donk, kan ik me ook nog herinneren als de dag van gisteren. Sparta’25 maakte een goede indruk in haar eerste duel maar keek wel al na zeven minuten spelen tegen een 0-1 achterstand aan. Dat was ook de ruststand. Na de rust liet Sparta’25 zien dat het een absolute aanwinst was voor die Hoofdklasse. De elf van trainer Tiny Broers zette EHC met de rug tegen de muur, was velen malen beter en creëerde ook kans op kans. Het doelpunt kon niet uitblijven en een klein half uur voor tijd viel dan ook de verdiende 1-1 door Toon Spierings. Sparta’25 bleef doordrukken en kreeg nog voldoende mogelijkheden op die 2-1 die jammer genoeg niet meer viel. Dit tot grote opluchting van de trainer van EHC die het niet meer had van de spanning. De beste man werd gedurende die tweede helft meerdere malen tot rust gemaand. Wat ik me verder nog kan herinneren kwam het zelfs ook nog tot een incidentje. De trainer van EHC kon het niet meer aan en wilde weg maar werd door een supporter van Sparta’25 tegengehouden. Uiteindelijk verdween hij achter de hoofdtribune om daar het eindsignaal af te wachten.
Het begin was dus uitstekend en het gevoel was goed. Dit veranderde echter al snel want in de daaropvolgende twee wedstrijden ging men (onnodig) onderuit. Uit tegen Halsteren, de wedstrijd waarin de van Eindhoven overgekomen Jan Slegers debuteerde en ook direct trefzeker was, liep men door persoonlijke fouten tegen een 2-1 nederlaag aan. De 2-1 viel daarbij in de laatste minuut. De uitwedstrijd tegen het grote Caesar, dat haar eerste wedstrijd thuis tegen DESK had verloren maar vervolgens wel wist te winnen bij EHC (0-3), eindigde in een geflatteerde 3-0 zege voor de Limburgers. Sparta’25 kreeg ondanks de nederlaag de complimenten van de trainer van Caesar maar stond na drie wedstrijden wel op een laatste plaats in die Hoofdklasse.
Ik weet niet hoe de spelers zich op dat moment moeten hebben gevoeld, wat er door hun heen ging. Wellicht dat ze zich vast hebben gehouden aan het voorgaande jaar, waarin het dus kampioen werd, maar waarin ze in de eerste twee wedstrijden ook niet tot winst waren gekomen. Daarbij was het spel in de eerste drie wedstrijden ook zeker niet slecht.
Opmars naar de eerste plaats!!
Natuurlijk was er ook nog niets aan de hand na drie wedstrijden maar een overwinning zou nu toch wel welkom zijn, zeker ook omdat men zou moeten aantreden tegen een ploeg die tot dan toe ook nog maar twee punten wist te behalen namelijk TOP uit Oss. Gelukkig kwam er die overwinning. Op 30 september 1984 boekte Sparta’25, door een doelpunt van Marcel Bussers, een historische overwinning, de eerste ooit in de Hoofdklasse. Deze overwinning had Sparta’25 nodig en de manschappen van Tiny Broers waren vanaf toen ook helemaal los en vol vertrouwen!!
Er brak een geweldige mooie periode aan met veelal overwinningen. Sparta’25 was bijna niet meer te kloppen en was vooral op eigen veld niet te verslaan. Je moest sowieso van goede huizen komen wilde je in Beek en Donk scoren. EHC slaagde daar in de eerste wedstrijd na zeven minuten in maar vervolgens hield Sparta’25 maar liefst vijfhonderdzevenenvijftg minuten de nul. Vijf thuiswedstrijden op een rij werden met 1-0 afgesloten. Maar ook in de uitwedstrijden was de ploeg redelijk succesvol.
Laten we eerst teruggaan naar de eerste uitzege van dat seizoen, een gedenkwaardige op allerlei manieren. Sparta’25 moest afreizen naar Weert om aan te treden tegen de toenmalige nummer twaalf Wilhelmina’08. Zoals eerder aangegeven werd het een gedenkwaardige dag, in positieve maar ook negatieve zin van het woord. De gehele dag hing er een gespannen sfeer. Na een ongetwijfeld weer leuke busreis besloten ik en o.a. Patrick Beekmans Weert in te trekken om wat te nuttigen. Op de terugweg naar het Sportpark werden we lastig gevallen door enkele jongeren en was er zelfs een handgemeen. Verbijsterd en in een flinke looppas probeerden we zo snel terug te keren naar het Sportpark waar de sfeer eigenlijk niet anders was. Het Sportpark was gelegen aan het spoor en ik kan me nog herinneren dat er vele supporters uit Beek en Donk het sportpark probeerde op te komen aan de kant van de spoorwegovergang. Ik weet zo niet meer of het een harde wedstrijd was, ik weet in ieder geval wel dat Sparta’25 ook die wedstrijd met 0-1 (doelpunt Jan Slegers) wist te winnen en dat het dus onrustig was. Na de wedstrijd waren er opstootjes op het sportpark en en buiten het sportpark. Het haalde zelfs de Limburgse krant.
Na TOP en Wilhelmina’08 werd vervolgens ook het grote LONGA aan de zegekar gebonden (1-0). Sparta’25 was inmiddels opgeklommen naar een mooie gedeelde tweede plaats en leek onverslaanbaar, met nadruk op leek. Er volgde namelijk een mindere week met allereerst het verlies in de beker tegen notabene derdeklasser MULO (1-0) en het gelijke spel in Limburg bij Voerendaal. Sparta’25 was weer met beide benen op de grond gezet en achteraf gezien had Sparta’25 dit misschien wel nodig. Het team van trainer Tiny Broers kwam namelijk in die weken daarna meer dan uitstekend voor de dag.
Het voetbal leefde enorm in Limburg en in de krant werd dan ook volop aandacht besteed aan de goede prestaties van de Limburgse ploegen op dat moment. Caesar bezette de eerste plaats, EHC de tweede, Limburgia de derde en Voerendaal de vijfde plaats. Daar tussen in stonden onze groen-witte mannen. Zelfs dat er voor de supporters van Limburgia een busreis naar Beek en Donk was georganiseerd bleek groot nieuws te zijn daar het in de Limburger te lezen was. Maar met hoeveel ze ook waren gekomen, ze hadden beter moeten weten. Winnen in Beek en Donk was op dat moment een onmogelijke opgave. Sparta’25 was opnieuw met 1-0 te sterk, deze keer door een doelpunt van Jimmy Bury. Een gedeelde eerste plaats was het gevolg.
De week daarna had Sparta’25 de koppositie, na een uitstekende 0-3 zege bij Rood Wit W, alleen in handen en was het een groot kanshebber op een periode welke recht zou geven op deelname aan de KNVB-beker. Het was ook voor het eerst sinds 1972 dat Sparta’25 de koppositie bekleedde op het allerhoogste amateurniveau van Nederland. De periode werd uiteindelijk jammer genoeg niet gepakt doordat Voerendaal haar inhaalwedstrijd tegen Rood Wit W wist te winnen en Sparta’25 zodoende op doelsaldo wist te verslaan.
Sparta’25 wint derby en sluit eerste seizoenshelft met gedeelde eerste plaats af
Sparta’25 bleef het in de competitie na het gewonnen duel bij Rood Wit onverminderd goed doen. RKONS werd met, hoe kan het ook anders, 1-0 verslagen en bij ODC werd er gelijkgespeeld. Het absolute hoogtepunt volgde op 9 december 1984. Sparta’25 speelde toen namelijk de derby tegen één van de beste amateurploegen van Nederland namelijk Geldrop. Maar liefst 2300 toeschouwers zagen Sparta’25 in een spannende wedstrijd opnieuw met 1-0 winnen door een doelpunt van………….verdediger Tiny van Osch (het was echt zo! J) Het was aanvankelijk nog twijfelachtig of de toen nog 25-jarige verdediger kon spelen. Gelukkig kon hij spelen en beleefde hij, zijn team en de supporters de dag van hun leven. Het bleef lange tijd 0-0. Begin tweede helft kreeg Sparta’25 een strafschop nadat keeper Pieter Willemse een trappende beweging had gemaakt richting Marcel Bussers. De keeper mocht blijven staan en keerde vervolgens de strafschop van Jan Slegers. Sparta’25 was echter niet aangeslagen door de gemiste strafschop en speelde een goede tweede helft welke werd bekroond met opnieuw drie punten. Het was zoals eerder aangegeven Tiny van Osch die wist op te rukken en prachtig raak wist te schieten in de winkelhaak. Tiny van Osch werd gek, Sparta’25 werd gek.
Wat na die wedstrijd gebeurde was eveneens prachtig als hilarisch. Iets om ook nooit meer te vergeten. Matchwinnaar Tiny van Osch werd namelijk geïnterviewd door, zover ik me kan herinneren, Omroep Brabant. Geweldig om te horen!! Maar er was meer. Keeper Pieter Willemse van Geldrop woonde op het Heuvelplein en dat wisten supporters. Het raam van het woonhuis werd vervolgens beschilderd met de tekst “Sparta’25-Geldrop 1-0”. Of Willemse, die later ook nog voor Sparta’25 keepte, er blij mee was laat ik maar even in het midden J.
Sparta’25 sloot het succesvolle jaar 1984 af met een kleine nederlaag bij DESK in Kaatsheuvel (2-1) waardoor de eerste seizoenshelft overigens nog wel werd afgesloten met een keurige gedeelde eerste plaats.
Valse start 1985, goed herstel
Sparta’25 ging dus met een prima gevoel de winterstop in. Na een korte rustperiode zou men in januari al weer haar eerste oefenwedstrijden spelen, beginnende op 5 januari met een duel tegen FC VVV. Op 2 februari zou dan de competitie weer worden hervat.
Het weer gooide echter roet in het eten. Het was kommer en kwel, koud en nat. Bijna de gehele maand januari kwam de temperatuur niet boven het nulpunt uit en kon er nauwelijks gevoetbald worden. Ook het duel tegen eerstedivisionist FC VVV werd afgelast. De voorbereiding op de tweede seizoenshelft was dus verre van goed te noemen maar op 2 februari zou men wel weer gewoon moeten aantreden voor de competitie. Eind januari schoot de temperatuur namelijk tijdelijk even omhoog en kon er dus zowaar gevoetbald worden, zij het op niet beste velden.
Tegenstander in dat eerste duel was het Limburgse Caesar dat de eerste seizoenshelft teleurstellend had afgesloten. Iedereen verwachttedan ook een overwinning voor de Spartanen daar het op eigen veld tot dan toe ijzersterk had gepresteerd en daar het nog iets goed had te maken tegen de Limburgers. Aan die verwachting kon echter niet worden voldaan. Op een slecht veld had Sparta’25 weinig in te brengen tegen Caesar. Na een ruststand van 1-2 werd er uiteindelijk met 1-4 verloren. Het betekende de eerste thuisnederlaag van het seizoen. Ondanks de nederlaag bleef Sparta’25 wel op een gedeelde eerste plaats staan. Ook TOP verloor namelijk haar duel bij EHC dat op haar beurt eveneens op 17 punten kwam.
Vanaf 7 februari ging het weer vriezen, voor een langere periode. Zover ik me kon herinneren stonden er toen ook geen wedstrijden op het programma. De KNVB ging destijds namelijk anders te werk als dat het tegenwoordig doet. Het jaarprogramma was er wel maar de speeldata nog niet. Hoe dan ook, mochten er uberhaupt wedstrijden gepland hebben gestaan dan konden deze sowieso niet doorgaan vanwege de slechte weersomstandigheden. Zelfs de eredivisie lag een week stil. Viel er dan eigenlijk nog wel iets te melden? Ja!! Er viel zeker iets te melden.
Zo werd op donderdag 21 februari 1985 de dertiende Elfstedentocht gereden, iets wat ik gelukkig ook nog al te goed kan herinneren. Het was een absolute happening, een groot feest en geweldig deze te kunnen en mogen volgen op tv. Het land leek wel op zijn kop te staan, zeker ook omdat het een maand van tevoren op het laatste moment werd afgelast. Verder was het ook al weer 22 jaar geleden dat de elfstedentocht voor het laatst werd verreden.
Na de twee mooie gebeurtenissen werd op 3 maart de competitie definitief hervat met een topper uit tegen medekoploper EHC. De eerdere nederlaag tegen Caesar leek een incident want in Hoensbroek maakte Sparta’25 enorm veel indruk. Na een ruststand van 0-0 werd er uiteindelijk met 0-3 gewonnen van een ploeg die tot dan toe slechts twee wedstrijden had verloren en sinds oktober ongeslagen was. Ook de weken daarna waren geweldig te noemen, qua resultaten dan. Zowel Halsteren als Wilhelmina’08 werden verslagen. Sparta’25 won van beide ploegen met 2-0. De thuisresultaten waren dan ook indrukwekkend tot dan toe. Van de negen gespeelde wedstrijden wist Sparta’25 er zeven te winnen, hield het ook zeven keer de nul , speelde het eenmaal gelijk en verloor het slechts eenmaal. Uitstekende cijfers dus voor de koploper van de Hoofdklasse C van dat moment.
Het seizoen duurt net te lang
Wie had dat nu gedacht? Promovendus Sparta’25 dat met nog twee maanden te gaan de koploper was van de allerhoogste amateurklasse van dat moment. Langzaam maar zeker hoorde je het woord kampioenschap ook steeds vaker vallen! Het geloof was er en waarom ook niet? Waarom zou het niet kunnen? Sparta’25 moest tenslotte nog vier keer thuis aantreden waar het dus zo sterk was en verder moest het nog vijfuitwedstrijden spelen, o.a. tegen de nummer tien Geldrop en de nummers dertien en veertien LONGA en RKONS. Zou het echt gaan gebeuren?
De eerstvolgende wedstrijd zou een wedstrijd zijn tegen de nummer voorlaatst LONGA maar jammer genoeg werd deze afgelast. Het geringe aantal afgelastingen zorgde er vervolgens voor dat Sparta’25 twee keer moest aantreden met Pasen en vanaf dat moment ging het mis. Zoals eerder aangegeven won Sparta’25 haar drie laatste wedstrijden maar was het spel in de laatste twee wedstrijden niet altijd goed. Sparta won dus wel twee keer met 2-0 maar makkelijk ging het zeker niet. Op paaszaterdag kreeg het team van Tiny Broers concurrent DESK, dat op twee punten stond en een wedstrijd meer had gespeeld, op bezoek. Daar waar de hoop was dat Sparta’25 deze ploeg op grotere achterstand kon zetten gebeurde dat niet. DESK won voor de tweede keer van Sparta’25 en deze keer met 0-2. Op paasmaandag ging het vervolgens niet veel beter maar werd er wel een punt overgehouden aan het duel met Geldrop.
Zonde dus want het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Bij winst op de nummer vier DESK had het die ploeg al op vier punten kunnen zetten en zou het drie punten meer hebben gehad dan de nummer drie TOP. EHC zou dan de grootste concurrent zijn geweest met één punt achterstand. Met een beetje geluk had Sparta’25 dan op paasmaandag haar slag kunnen slaan. EHC wachtte namelijk een lastig uitduel bij DESK terwijl Sparta’25 dus op bezoek moest bij laagvlieger Geldrop. Het liep dus jammer genoeg allemaal anders. Daar waar Sparta’25 de concurrentie op drie of meer punten had kunnen zetten (destijds kreeg je twee punten voor een overwinning) verloor Sparta’25 de koppositie en moest het nu zelf op jacht.
Dat zat er niet meer in. Het was op bij Sparta’25, het seizoen duurde net te lang. Sparta’25 behaalde in de volgende zes wedstrijden slechts drie punten. Er werd nog wel knap gelijkgespeeld bij één van de titelkandidaten TOP (2-2) en verder deelde het ook de punten met Voerendaal en ODC. Verloren werd er van Rood Wit W, LONGA en Limburgia. De laatste wedstrijd uit tegen RKONS uit Landgraaf was een memorabele, zowel voor mij als voor de geblesseerde spelers die natuurlijk gewoon van de partij waren!!
Ondanks dat er niets meer op het spel stond wilde ik toch mee met de spelersbus. Het werd een leuke dag. Zoals altijd genoot ik weer van de busreis maar in Landgraaf aangekomen keek ik mijn ogen toch wel uit. Niet zo zeer dat het zo’n mooi sportpark was maar wel vanwege de ligging van het hoofdveld. Het is moeilijk te omschrijven maar het leek in een soort van diepe kuil te liggen. Je bekeek de wedstrijd min of meer dan ook van een schuine helling. Je moest dan opletten dat je niet te enthousiast zou juichen bij een doelpunt want dan zou je zomaar naar beneden kunnen donderen, haha. Maar er was meer. Het hevig gehavende Sparta’25 liet weer van zich spreken en boekte een keurige 1-4 overwinning. Een mooiere afsluiting van het seizoen kan eigenlijk niet en dat zullen ook de geblesseerde spelers hebben gedacht. Die bekeken de wedstrijd niet vanaf de zijlijn maar vanuit de kantine onder het genot van (vele) potten bier. Ze hoefde daarvoor niet eens uit de raam te kijken want je kon de wedstrijd opmerkelijk genoeg ook live volgen op de tv aldaar. De wedstrijd werd dan ook direct vastgelegd op een videoband. Prachtig natuurlijk en dat vond ook Sjefke Bussers die de band na de wedstrijd dan ook maar direct kocht. Ik had die band graag omgezet en gedeeld met jullie maar jammer genoeg is deze niet meer vindbaar.
Sparta’25 sloot het eerste seizoen uiteindelijk af met een mooie gedeelde vierde plaats. Lange tijd werd er mee gedaan om het kampioenschap en was het tevens kanshebber op een periode. Verder wist het de uiteindelijke kampioen EHC drie punten afhandig te maken wat natuurlijk enorm knap is en was het de beste presterende promovendus. Eveneens nieuwkomers ODC en RKONS degradeerden terwijl Halsteren derde laatste werd.
Wat gebeurde er nog meer in het seizoen 1984-1985
–Vijf dagen voordat Sparta’25 haar laatste competitiewedstrijd speelde tegen RKONS wist het Nederlands elftal een enorme belangrijke overwinning te boeken in het laatste groepsduel uit bij groepswinnaar Hongarije. Nederland won met 0-1 door een doelpunt van Rob de Wit en werd zodoende op doelsaldo tweede in de groep waardoor het later dat jaar een barrage mocht spelen met België om een WK-ticket.
-Ajax werd kampioen van Nederland. Ajax bleef de concurrenten PSV en Feyenoord zes punten voor. Ajax won dat seizoen tweemaal van Feyenoord maar ging tweemaal hard onderuit tegen PSV. PSV won in Amsterdam met 1-4 en thuis met 4-0.
-Tien dagen na het laatste competitieduel van Sparta’25 voltrok zich het Heizeldrama. Liverpoolfans bestormden het vak waar Juventus aanhangers zaten. De muur begaf het en er vielen bijna veertig doden en honderden gewonden tijdens dit Europacup duel.
-Voor ‘Those were the days: Het Nederlands Kampioenschap bij de amateurs in 1972’ klik hier
-Voor ‘Those were the days: De helden van 1983-1984 klik hier
-Voor het verhaal over het ASV-midzomertoernooi (interview met Marthie van Alem) en de prestaties van Sparta’25 klik hier
Selecties seizoen 1984-1985 (bron Limburgs Dagblad)
CAESAR
Spelers: E Kempeners (28), C Luyten (25), J. Dahlmans (22), F. Pintore (30). R. Heuts (22), T van Mulken (34), A. Dirkx (26), R. Costongs (21), F. Hartgens (24), J. Linders (27), M. Loosveld (21), J. Franciscus (34). Nieuw: J Malik (SCG. 24); P. Schreurs (Haslou, 22); P.Musone (Neerbeek, 22); M. Moonen (EHC. 23); W. Vievermans (Venray, 22): F. Knooren (Lindenheuvel, 30); R. Ramondino (Eendracht Rotem, België, 30). Vertrokken: E. Smeels De Ster): T. Geenen (De Ster); L. Vaessen (Vijlen); A. Henssen (SVM). Trainer: H van Wijlick Terrein: De Carmel; telefoon: 04402-72036.
DESK
Selectie: Rinie van Boxtel (24), Noud van Esdonk (32), Jack Gooyaerts (22), Peter van Hal (24), Jan Hamers (25), Hennie Hofkens (29), Kees van Heijst (25), Ronald Janssen (25), Robbie de Jong (22). Kees van Loon (22), Fons Malliën (23), Jos Mathijsen (29), Wilfried Pelckmans (22), Frank van Riel (18), Frans Schepens (26). Tinie Sulsters (26), Wil van Turnhout (23), Frans van de Velden (23), Alex Weiten (20).
Nieuwelingen: Van Boxtel (Berkdijk), Jack Gooyaerts (Noad), van Hal (Longa), Hofkens (Longa). van Loon (FC Den Bosch), Malliën (Longa), en Van Turnhout (Helmond Sport). Vertrokken: Gerard Korthout (Jong Brabant), Olaf VugtsfWillem II), William Thijssen (Longa), Rinus Polderman (gestopt), Ad Versteijnen (RKTVV), Toine Vrinten (WSC) en Patrick Appels (TSV). Trainer: Wally Jansen. Tel. bestuurskamer: 04167-73136.
EHC
Selectie: F. Schleijper (21); H. Verscharen (22); R. Krul (30); J. van Wijnen (29); A. Derrez (18); R. Ehlen (22); Sj. Quaedackers (25); A. Duyf (23); W Laumen (32); R. Lossie (21); R Portiek (22); M. Lemmens (22); J Essen (27); R. Pruyn (23); L Cordewener (34). Nieuw: K. Mitrovic (Fortuna Sittard. 38); J. van de Berg (Fortuna Sittard, 30); M. AlbertS’ (Fortuna Sittard, 20); H. Fabri (Limburgia, 26); J. Hillen (Vaesrade, 24). Vertrokken: R Meuserf Voerendaal); A. Goossen(Voerendaal); M. Moonen(Caesar); H. Geurten(Amstenrade); F Mulleners(Rios 31); T. Ros(SVK); J. Bessems(gestopt). Trainer: K. Bauling. Terrein: Eijkmanlaan; telefoon: 045-216244.
GELDROP
Selectie: T. Brankaert (19); Erik van Engeland (25); Wim van de Kerkhof (22); Hans der Kinderen (20); R. Kleeman (19); Anno de Kleine (24); G. van Leenders (19); Marius Methorst (26); Rob Meulendijks (23); André Mulman (25); Hans van Moorsel (28); Toine Notten (27); A. Scheepers (21); Peter Scheepers (26); Jan van Vroenhoven (27); Pieter Willemse (26) en Rob Wijnhoven (21). Nieuwe spelers: R Kleeman (PSV). A. Scheepers (PSV). Vertrokken: G. Brouns (Wilhelmina 08). H. de Haas (gestopt) en H. Loeffen(gestopt). Trainer: Ruud Wouters (37). Tel. Bestuurskamer: 040 – 855817.
HALSTEREN
Selectiegroep: Ad Aarden, Ad van de Avert, Louk Augustijn, Jan Bergs, Jan Franken, John de Frel, Bert Hulters, Frank Willigers, Wilco Voorbraak, Dennis Meeuwsen, Jack van Loon, Kommer Verwijs. Frans Deusing, Piet Rokven, Marion van de Sander, Marien van Gaans.
Vertrokken: Louis Verstraaten (gestopt) Nieuw: Marion van de Sander (Alliance) Ma rien van Gaans (MOK) Trainer: Jan Lokhol (33). Tel. bestuurskamer: 01641-4239.
LIMBURGIA
Spelers: J.v.d. Bult (19), J.Derks (31), A v.d Donk (26), A Dorenberg (18), R.Fattaccio (24). F. de Haan (20), V. Hendriks (26), J Terheyden (23), Th. Hezik (27), H.Hofland (28), H. Ingenbleek (26), E. Ketelaar (25). F.Knol (19), F.Labyed (21), R.Mostert (21), B.Orbons (29). J Strijkers (23), J.Theunissen (27), J.Wetzels (31), C.Willems (26), H Winkens (20), L. van Wi|k (34), J.Zuidersma (35). Nieuw: H.Zuidersma (Roda JC), K.Willems (Heksenberg), J. Terheyden (Heksenberg), R.Winkens (Groene Ster), B Orbons (Schuttersveld). E.Ketelaar (Laura). Vertrokken: L Steeghs (trainer Treebeek). L.Levels (gestopt). F Meuser (EHC), H.Fabri (EHC), P. v.d. Zande (Bekkerveld) Trainer: L Beerendonk. Tel.terrein: Venweg, telefoon: 045-255434
LONGA
Selectiegroep: Patrick Bluyssen (19), Rob Bults (23), Jack Duynsters (20), Rene Doorakkers (18), Anco Gerritsen (22), Ad van de Hoek (18). Harrie de Leuw (25), Jan Maas (24), Moustafa Mutlu (18), Erik Oosterveen (18), Ronald van Os (23), Jack Raaymakers (28), William Raaymakers (28), Jeroen Rasenberg (19), Norbert Rebsch (19), Wim Roding (20), Frank van Straalen (19), William Thijssen (27), Faouzi Toumi (31), Henk van Unen (26), Frank de Veer (21), Bert Wielaert (29). Vertrokken: Hub van Hal, Jack van de Pas, Martin Klaver (allen naar Noad), Fons Malliën, Peter van Hal. Hennie Hotkens (allen naar DESK), Peter Lips (DESK) en Hub Lenssen (Hapert). Nieuw : Patrick Bluyssen (Willem II), Rob Bults (Spel. Angeslo), Jack Duynsters (Willem II), Jan Maas (VCB), Jack Raaymakers (Korvel), William Raaymakers (Korvel), Jeroen Rasenberg (Tamelie Boys), Wim Roding (Zigo), William Thijssen (DESK). Trainer: Toi Korsten (37). Tel. bestuurskamer: 013 – 422 400.
ODC
Selectiegroep: Frits Vortman (36), Jos Karssemakers (22), Toon van Wijck (20). Wim Kanters (35), John Meulendijk (22), Gert-Jan Elissen (20), Aimé de Windt (22). Wennie Welvaarts (19), Erik Peijnenburg (21). Mario Karssemakers (26), Albert Peijnenburg (23), Addie van Wijk (19), Toon Hazenberg (22), Renee Schalkx (21). Vertrokken: Martin van Elden (St.Michielsgestel). Nieuw: niemand. Trainer: Martin Pennings (37). Tel.nr. bestuurskamer: 04116 – 72623.
RKONS
Selectie: R. André (19), J. Baur (34), C. van Hoof (28), G. Hoogervorst (27), A. Jakely (21). Th. Janssen (31), F. Janssen (18), R. Kroon (26), M. Michiels (16), H. Mingers (20), J. Schoormans (32), R. Tylski (24), W. Zagar (22). Nieuwelingen: J. M. Janssen (19, Waubachse Boys); J Verreek (26, Waubach) Trainer: Pierre Winkelmolen. Vertrokken: J. Schilder (SVN), J Schmitz (Chevremont). Tel. secretaris: H J. Samson, 045-313776
ROOD WIT ST. WILLEBRORD
Selectie: Riny Heeren (33); Conny Heeren (22); Jan Sanne (32); Joop Braat (23); Jac Wagtmans (27); Gaby de Bruin (24); Tonny van de Luitgaarden (22); Kees Moerkens (25); Ad Kas (24); Eddy Ideler (23); Herman Monseiurs (21); Gerard Roks (20); Martin Clerx (23); Gerry Musters (25); Joseph Gordeyns (20); John Mathijssen (19): Peter Schouw (22); Jan Versteylen (21); Peter Hermans (23); Tonny de Jong (23). Vertrokken: Jac Vermonden ( TVC). Nieuwelingen: Martin Clerx (RBC), Gerry Musters, Joseph Gordeyns en John Mathijssen (allen NAC). Trainer: Toine Mathijssen (36). Tel. Bestuurskamer: 01653 – 3521.
SPARTA ’25
Selectie: Gin Bury (25), Jos Bussers (18), Marcel Bussers (22), Rico Bussers (20), Ruud van de Ende (23), John Heesakkers (20), Frans Kluytmans (34). Henk Kuypers (36), Jan Leenders (25), Tinie van Osch (25), Gery Snijders (31), Toon Spierings (28), Bennie. Tuithof (22), Hannie Verhofstadt (29). Erie van de Vrande (25), Ton van Wetten (27), Jan Slegers (23). Nieuweling: Jan Slegers (Eindhoven) Vertrokken: niemand. Trainer: Tinie Broers. Tel. bestuurskamer: 04929 – 1839
TOP
Selectie: Herman Teeuwen (26), John van Orsouw (21), Hennie van Grinsven (28), Albert Aaftink (26), Fred Smies (25), Henk van de Boogaard (26). Mario van Lith (25), Leo Romme (23). Ruud van Wel (21), Ronnie Kok (24), Ruud van Lith (23), Adriaan van Lent (22), Miguel van den Dungen (21), Nol de Groot (24), Kees van de Griend (20), Frank van Buul (18), Bennie van der Heijden (21), Eddy de Groot (28). Wiehert Spanjers (21) Vertrokken: Koos Meesters (BW), Johan Wegh (Rheden) Nieuwelingen: Albert Aaftink (Lommei), Miguel van den Dungen (BW), Wiehert Spanjers (FC Den Bosch) Trainer: John Huismans (36). Tel. Bestuurskamer: 04120 – 23718
VOERENDAAL
Selectie: Arno Boosten (26), Willie Bruis (28), Mattie Bulté (24), Jo Consten (30), Henk de Esch (26), Torn Goossen (20). Rob Haenen (23), Marcel Humblet (32), Ger Lemmens (19), Ger Martens (28), Rob Meuser (20), Simon Olthof (23), Tino Otten (19), Robert Ramaekers (22), Ger Smeets (23), Emil Tubee (23), Ronald Wintjens (20), René Zimny (20). Nieuwelingen: Torn Goossen (EHC), Rob Haenen (Haslou). Ger Lemmens (eigen kweek). Ger Martens (RKVVL), Rob Meuser (EHC), Tino Otten (Haslou), Robert Ramaekers-(Heerlen Sport). Vertrokken: Wim Buttolo (Heksenberg). Ger van Duurling (Eijsden), André Geurts (De Kluis), Jo Godding (Caberg). Jo Gulpen (RKWM), André Hupperts (Gulpen), Pierre Lemmens (gestopt), R. Schaapkens (RKTSV), Math Vluggen (Bunde). Trainer: Jan Lauers (33). Tel. terrein: 045-752081
WILHELMINA ’08
Selectie: Peter Nijssen (36), Wigbert Coppen (22), Jan Dierckx (30), Jan Stevens (28), Wim Bruinaers (24), Luc Meusen (24), John Beelen (23), Emile Weekers (23), Hans Leushuis (34), Harry Wolter (28), Leon Wassenberg (23), Henk Verdonkschot (29), Mart Overmans (28), Ton Boelaers (24), Jef Keysers (24), Gerard Brouns (25), Erwin Simons (18), Laurens Kessels (18), Erwin Creemers (18), Marcel Deree (19). Nieuwelingen: Gerard Brouns (Geldrop). Jet Keysers (Venray), Jan Dierckx (Laar), Erwin Simons, Laurens Kessels, Erwin Creemers (allen eigen kweek). Vertrokken: Ben Abbas (gestopt), Frans Aspers (gestopt), Raf Viana (Megacles). Trainer: Lou Riedel (41). Tel. terrein: 04950-36006.