Alleen nummer laatst in 1e t/m 4e klasse degradeert

De kans om te degraderen wordt voor voetbalclubs in de 1e tot en met de 4de klasse vanaf dit seizoen kleiner. Alleen de nummer laatst zal degraderen.

De laatste jaren was je dat ook als je een-na-laatste werd. Daarnaast moest je als nummers 11 en 12 ook oppassen, want je moest de nacompetitie in.
Maar nu wordt alles anders. De nummer 11 speelt zich vanaf nu per direct veilig, de clubs op de plekken 12 en 13 worden spelen nacompetitie en alleen de nummer laatst degradeert rechtstreeks.

Waarom?
Reden voor deze wijziging bij de KNVB is het latere einde van de competitie in het nieuwe seizoen. Omdat de 26ste en laatste speelronde in de competitie pas in het weekeinde van 27 en 28 mei wordt afgewerkt, blijft er minder tijd over voor de nacompetitie. Die moet uiterlijk half juni gespeeld zijn.

2e, 3e divisie en hoofdklasse onveranderd
Voor de clubs die uitkomen in de 2e en 3e divisie én de hoofdklasse in het zaterdag- en zondagvoetbal, verandert er helemaal niets. De nummers laatst en een-na-laatst degraderen, de 2 clubs daarboven gaan de nacompetitie in om zich veilig te spelen.

Ongekend moeilijke nacompetitie
Promoveren via de nacompetitie naar de hoofdklasse wordt voor eersteklassers komend seizoen een hels karwei. Voor de in totaal 22 clubs deelnemers zijn er in het zondagvoetbal slechts twee plekken te vergeven en in het zaterdagvoetbal drie. Dat lage aantal komt ook omdat er in het seizoen 2018/2019 extra beloftenteams van profclubs in de vier hoofdklassen op zaterdag en zondag moeten worden ingevoegd.