Bezoekersaantallen:
  • 119360Totaal aantal bezoekers:
  • 3Bezoekers vandaag:
  • 0Bezoekers op dit moment online:

Superelf

Beleef het voetbal op een andere manier

Sparta’25 ontvangt titelkandidaat EFC

Komende zondag zal Sparta’25 haar zesde wedstrijd van het seizoen spelen en wel tegen de enige ongeslagen ploeg van dit moment EFC uit Eersel. Hoewel het spel van Sparta’25 beter mag/moet kan het team van Patrick Methorst qua resultaten met tevredenheid terugkijken op de eerste vijf wedstrijden waarin het tien punten behaalde. Sparta’25 begon met een uitstekende zege op de huidige nummer laatst Rood Wit Veldhoven (1-5) en was daarna net iets sterker dan titelkandidaat Marvilde. Wedstrijd nummer drie en vier leverden weinig goeds op voor Sparta’25. Tegen Someren werd er ternauwernood nog wel een puntje gepakt maar tegen Oirschot Vooruit was het allemaal ronduit slecht te noemen. Sparta’25 leed een pijnlijke 1-5 nederlaag. Gelukkig wist het team zich vorige week prima te herstellen door laagvlieger Hilvaria met 3-7 te verslaan.

Kijkt men verder terug op die eerste vijf wedstrijden dan vallen er een paar dingen op. Sparta’25 presteert goed in haar uitwedstrijden en op kunstgras en dat is wel eens anders geweest. Bij Rood Wit werd er dus met 1-5 gewonnen, bij Hilvaria met 3-7 en bij Someren 2-2 gelijkgespeeld. Sterker nog: het is een kleine dertig jaar geleden dat Sparta’25 zo goed presteerde in haar eerste drie uitwedstrijden. In het seizoen 1991-1992, het kampioensjaar in de 3e Klasse A, pakte het de volle winst uit de eerste drie wedstrijden (Brabantia-Sparta’25 0-3, HVV Helmond-Sparta’25 1-4 en Rood Wit’67-Sparta’25 2-3). Maar ook het aantal gescoorde doelpunten tot nu toe is opmerkelijk. Sparta’25 scoorde reeds zestien keer in de eerste vijf wedstrijden. Dit is al ruim veertig jaar! niet meer voorgekomen.

Wat nog meer opvalt is het gemak waarmee het weet te winnen van ploegen uit de onderste regionen. Ook dat is laatste tien jaar wel anders geweest. Wat nog meer opvalt maar dan in negatief opzicht is het aantal tegendoelpunten. Daar waar het in de laatste twee jaar slechts twee en drie doelpunten tegen kreeg in de eerste vijf wedstrijden staat de teller nu al op elf doelpunten en dat terwijl het vorig seizoen in totaal slechts negentien doelpunten tegen kreeg. Sparta’25 kreeg in haar laatste drie wedstrijden maar liefst tien doelpunten tegen en dat hadden er nog meer kunnen zijn.

De vereniging EFC

Dan EFC. EFC uit Eersel is opgericht in het jaar 1928. De vereniging telt in totaal twaalf seniorenelftallen onderverdeeld in tien mannenteams en twee vrouwenteams. Verder heeft het de beschikking over eenendertig jeugdteams en één veteranenelftal. De vereniging is dus ook groter dan die van Sparta’25.

EFC speelde in het verleden lange tijd 4e Klasse dan wel 3e Klasse. Vanaf het seizoen 2007-2008, het jaar waarin Sparta’25 kampioen werd in de 3e Klasse, werd de weg omhoog echter ingezet. EFC stond één duel voor het einde nog op een gedeelde eerste plaats met SBC maar verloor zeer verrassend het voorlaatste duel waardoor het ook het kampioenschap verspeelde. EFC pakte wel een periode en mocht zodoende de nacompetitie in. Daarin was het in de eerste ronde te sterk voor RKDSV maar verloor het in de halve finale over twee wedstrijden van CHC.

Het jaar daarop had EFC wel succes en werd het op zeer indrukwekkende wijze kampioen in de 3e Klasse D. EFC bleef ‘concurrent’ Bladella maar liefst acht punten voor en schreef historie door voor het eerst in de clubhistorie te promoveren naar de 2e Klasse. EFC was een regelrechte aanwinst voor de 2e Klasse en stoomde rechtstreeks door naar de 1e Klasse. Een prestatie van formaat. EFC werd overigens wel derde achter kampioen Brabantia en de nummer twee Theole maar mocht vanwege haar goede prestaties de nacompetitie in. Vanwege een versterkte promotieregeling hoefde EFC maar één duel te spelen tegen eveneens tweedeklasser EBOH. Het duel eindigde in 0-0 maar het team uit Eersel was sterker in de strafschoppenserie waardoor het dus opnieuw historie schreef.

EFC speelde in totaal vijf jaar in de 1e Klasse en presteerde in het tweede jaar meer dan geweldig. EFC werd knap derde maar wist geen periodetitel te bemachtigen waardoor het ook de nacompetitie niet in mocht. In de daaropvolgende drie jaar werd EFC tweemaal zevende en eenmaal dertiende waardoor het terugkeerde in de 2e Klasse.

In die 2e Klasse doet EFC het jaar op jaar goed en behoort het vaak tot de titelkandidaten. De laatste vier jaar pakte het ook telkens een periode en eindigde het in de rangschikking tweemaal zesde, een keer tweede en afgelopen jaar derde. Vanwege de periodewinst speelde het de afgelopen vier jaar dus ook nacompetitie. In het seizoen 2015-2016 werd de finale bereikt waarin het na strafschoppen verloor van Someren. Ook in het daaropvolgende jaar bereikte EFC de finale nadat het in de eerste ronde Someren wist uit te schakelen. EFC speelde in de finale 1-1 gelijk tegen Venlosche Boys en verloor met 2-1. In het seizoen 2017-2018 werd EFC direct in de eerste ronde uitgeschakeld net als afgelopen seizoen. In 2017-2018 was Madese Boys te sterk (3-5) en vorig seizoen FC Tilburg (1-0).

EFC dit seizoen

EFC uit Eersel is opnieuw bezig aan een ijzersterk seizoen. De voorbereiding verliep uitstekend. EFC speelde vijf oefenwedstrijden waarvan het er vier wist te winnen. Zo was EFC bv te sterk voor hoofdklasser Nuenen (2-1) en maakte het gehak van derdeklasser DBS (8-1). Ook was het succesvol in de beker. EFC was in haar eerste wedstrijd met 1-3 te sterk voor eveneens tweedeklasser Sportclub’25 waardoor het zich ook direct plaatste voor de volgende ronde. De wedstrijd thuis tegen eersteklasser BV Limburgia/Kamerland, eentje om des keizers baard, werd met 0-2 verloren.

In de competitie is EFC momenteel de enige ongeslagen ploeg en virtueel koploper. EFC heeft al een enorm pittig programma achter de rug en heeft deze dus met verve doorstaan. Uit tegen Marvilde stond het korte tijd voor het einde nog op een 2-3 voorsprong maar werd het nog gelijk. In de tweede (uit)wedstrijd werd een andere titelkandidaat Mierlo Hout verslagen (1-2). Vervolgens wist EFC Braakhuizen te verslaan (4-1) en was het afgelopen zondag veel te sterk voor de huidige koploper RKVVO. RKVVO had voorafgaand alle wedstrijden nog gewonnen en scoorde reeds vijftien keer. Het team uit Oers incasseerde verder maar twee doelpunten maar moest er afgelopen zondag in het duel tegen EFC drie toestaan.

Selectie en voorbereiding

18 augustus Gilze-EFC (oefen)  0-1
22 augustus EFC-Nuenen (oefen)  2-1
27 augustus EFC-DBS (oefen)  8-1
3 september Hoogeloon-EFC (oefen)  1-2
10 september RPC-EFC (oefen)  3-1

8 september Sportclub’25-EFC (beker)  1-3
15 september EFC-BSV Limburgia/Kamerland (beker) 0-2

Trainer: Roland Schuermans.
Nieuw: Tim de Bie (DBS), Rik Strijbosch (RPC), Luc Steevens (Dommelen), Gijs Wuijts (De Raven)
Weg: Damian van Gestel en Jeroen Hakkens (beiden gestopt), Jan van Heukelom en Rob Verstappen (beiden lager elftal).

Doel: Jesse Theuws, Koen Wouters.
Verdediging: Tom Blox, Niels Groenen, Dennis van Sambeeck, Luc Steevens.
Middenveld: Jesse van Gerwen, Joni Hooyen, Thijs Theuws, Mike Thijssen.
Aanval: Tim de Bie, Bram Jansen, Anwar Janssen, Max van Limpt, Rik Strijbosch, Ruan Tiryaki, Samim Yusofi.

0Shares